dimarts, 17 de gener del 2012

JOSEP ESQUIROL. LA MEMÒRIA FOTOGRÀFICA


Del 20 de gener a l’1 de maig de 2012 al Museu Marítim de Barcelona

Exposició itinerant procedent del Museu de l’Anxova i de la Sal (MASLE) de l'Escala, amb 50 imatges realitzades pel fotògraf Josep Esquirol (Barcelona, 1874 – l’Escala, 1931), que provenen de l’Arxiu Històric de l’Escala. La mostra es complementa amb objectes personals de l’autor (càmera, ulleres, diversos talonaris de postals, alguns positius ampliats i emmarcats originals, etc.).

Esquirol es va establir a l’Escala a finals del s. XIX. Amb la seva càmera va captar tant  esdeveniments importants com l’inici de les excavacions d’Empúries l’any 1908, així com també la vida quotidiana d’un poble de pescadors. La seva obra ha estat un document valuós per documentar el final del s. XIX i principis del XX. Editava les seves fotografies en format postal, conscient del valor que tindrien en el futur aquelles imatges que expressaven el pas del temps. Una de les sèries més reeixides de la seva col·lecció és la que ell va anomenar Caps d’Estudi: els retrats dels vells pescadors i llops de mar amb els rostres recremats pel sol i els vents.

A l’Arxiu Històric de l’Escala es conserva tota la col·lecció de negatius de vidre de Josep Esquirol (3.000 negatius), i es treballa en la conservació i difusió d’aquest llegat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada