dilluns, 23 d’abril del 2018

MOR EUGENI FORCANO

Foto de JM Saurí feta el dia 3 de març de 2012 al C.C.Calisay
Ahir al vespre a l'edat de 92 anys va morir el prestigiós fotògraf de Canet de Mar Eugeni Forcano, reconegut amb la Creu de Sant Jordi i el Premio Nacional de Fotografia, entre d'altres. 

El 3 de març de l'any 2012, juntament amb la Reg. de Cultura de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, la nostra entitat va tenir l'honor de presentar a la sala d'exposicions del C.C.Calisay l'exposició Eugeni Forcano, fotografies 1960-1996I l'any passat vàrem col·laborar també en la presntació, al C.C.Calisay, de l'exposició Eugeni Forcano i la moda dels 60.

Descansa en pau mestre!

Nota de premsa de l’entitat Amics d’Eugeni Forcano

"Ahir al vespre, 22 d’abril de 2018, va morir Eugeni Forcano. Nascut a Canet de Mar l’any 1926 (tenia 92 anys) ha estat considerat un dels més grans fotògrafs de la segona meitat del segle XX a Catalunya. Des de l’adolescència, Eugeni Forcano havia vist el món a través d’una càmera de fotos. Però no va ser fins el 1960 que es va dedicar a la fotografia de manera professional. Aquell any va guanyar el concurs que convocava cada estiu el setmanari Destino. Aquest fet el va portar a establir una llarga i fructífera relació amb la revista, referent catalanista i democràtic de gran qualitat formal. Autodidacta, intuïtiu i vitalista, Forcano va recórrer Catalunya en busca de cròniques i reportatges socials en blanc i negre sobre la vida a pobles i ciutats. Aviat les seves fotografies, reflex d’una societat canviant, van arribar a les més prestigioses agències internacionals, com France Press o Dalmas. El 1963 va viatjar a París convidat pel Comissariat General de Turisme Francès on va coordinar l’expedició d’onze fotògrafs catalans que retrataren la vida quotidiana de la ciutat. El 1969 també treballà per a Publinsa‐Keiton & Eckardt, Delpire (París) i Dupont (Suïssa). Durant els anys setanta, Forcano va fer el salt a la fotografia publicitària i de moda. En els darrers temps, va centrar el seu treball en el laboratori, on va investigar les possibilitats del llenguatge fotogràfic a través de la fotografia informalista en color. L’extraordinària qualitat de la seva obra l’ha fet mereixedor de nombrosos premis, entre els quals destaquen el Premi Ciutat de Barcelona de fotografia (1963 i 1976), la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2009), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2012) i el Premio Nacional de Fotografia, que atorga el Ministeri d’Educació, Cultura i Esports (2012). 
L’entitat “Amics d’Eugeni Forcano” és un organisme sense ànim de lucre que es va gestar l’any 2016 arran del norantè aniversari de l’artista. Té per objectiu difondre de manera activa la seva obra fotogràfica i fomentar‐ne l’estudi i la preservació. En aquest sentit, ha promogut des de la seva fundació, la realització i divulgació de les següents exposicions:
‐“Eugeni Forcano. Atrapar la vida", comissariada per Daniel Giralt Miracle, al festival Fine Art d’Igualada. Del 26 de febrer al 20 de març de 2016. 
‐"Eugeni Forcano i la moda dels 60". Exposició de les fotografies per als catàlegs de l'empresa tèxtil lleonesa Tilsa. Espai Plaça de la Indústria 5, de Canet de Mar. Del 23 d'abril al 29 de maig de 2016 
‐“Eugeni Forcano, de la realitat al somni”. A la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. Del 15 d'octubre de 2016 al 22 de gener de 2017. 
‐“París 62/15”.  A la Sala Permanent de la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. Del 15 d'octubre de 2016 al 22 de gener de 2017. 
‐"Eugeni Forcano i la moda dels 60". Exposició de les fotografies per als catàlegs de l'empresa tèxtil lleonesa Tilsa. Centre Cultural Calisay d’Arenys de Mar. Del 3 al 26 de març de 2017. 
‐“Banyoles dia de mercat”. Recull de 75 fotografies seleccionades per Eugeni Forcano d’un dels seus reportatges més elogiats, realitzat per a la revista Destino l’any 1966. Al Museu Arqueològic de Banyoles. Del 10 de juny fins el 12 de setembre del 2017. 
‐“La vida atrapada al vol”. Una selecció de 50 fotos en blanc i negre de la sèrie realitzada entre 1961 i 1974. Instituto Cervantes de Toulouse. Del 19 de setembre al 27 d’octubre de 2017. 
‐“Eugeni Forcano en 20 fotografies”. Galeria del Château d'Eau, de Toulouse. Del 27 de setembre fins el 27 de octubre de 2017.
‐"Eugeni Forcano. Més enllà de la realitat". Al Museu Palau Solterra de la Fundació Vila Casas, de Torroella de Montgrí. Del 27 de gener fins al 20 de maig de 2018. 
Ara l’entitat treballa en la materialització d’una gran exposició retrospectiva a Barcelona i en l’edició d’un exhaustiu llibre monogràfic sobre l’obra de l’artista. Així mateix, ha iniciat accions per facilitar la internacionalització del seu treball. Per altra banda, la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar compta des de l’any 2011 amb un espai expositiu permanent dedicat al fotògraf canetenc, que va cedir 140 de les seves fotografies a la vila. Un any abans, Forcano ja havia donat a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona 650 ampliacions en gran format, bàsicament còpies d'autor dels anys seixanta i setanta, sobre la vida quotidiana i festiva de la capital catalana. Gràcies a aquesta donació, després del tractament arxivístic i de digitalització pertinent, aquest important fons és actualment de consulta pública."

1 comentari: